Escola Decroly de Barcelona - Manipulem fulles!

 

Els nens i nenes de Margarida Muset han obert la primera sorpresa!
El darrer dilluns la Lea ens va sorprendre amb la primera sorpresa del curs, quina il·lusió poder-la posar al cistell! Es tractava d’un paquet petit:“així, petit”, explicava la protagonista, tot acompanyant les seves paraules amb el gest de les mans; petit, petit, imitàvem la resta.
Tot seguit en Blas afegeix: “como mocos (referint-se als mocadors)”, sí, està embolicat amb paper de cuina, de quin color és?, preguntem. “White!”, afirma la Martina, com les sabates de la Montse i del Matías i com el núvol que assenyala el Bruno.
Ara bé, seguim sense saber què hi ha. “Sona?” els preguntem, toquen i sacsegen la sorpresa un rere l’altre per esbrinar més informació. No sona, no pesa, és toveta, què serà?
Amb molta cura i poc a poc obrim el paquet: son fulles!!! Fulles dels arbres de color marró. Hi ha moltes, però encara en volem més i sortim al pati a buscar-ne. Portem les fulles a la classe i juguen amb elles lliurement: les toquen, les llencen, les trepitgen, acaricien... I, finalment, fan una composició lliure amb elles.
Aquella mateixa tarda preparem un espai a l’aula per manipular les fulles amb diversos materials de metall: coladors, pots, plats, bols i cullerots. Els infants s’ho passen d’allò més bé explorant la sonoritat dels objectes i estripant tímidament alguna fulla.
És per això que vam decidir dedicar una segona tarda perquè seguissin gaudint de les possibilitats que oferia l’activitat. I així ha estat com han trobat noves propostes de joc juntament amb l'acompanyament de les mestres: tapar i destapar les fulles, amagar-les sota els pots, apilar i desapilar els estris, fer torres amb els pots, estripar fulles, fer camins i dibuixos, picar amb els estris, picar damunt les fulles, etc.
Tot un món de possibilitats que va començar embolicant un grapat de fulles amb un innocent paper de cuina.

11 d'octubre